Wat is een email-alias of forward?

Een email-alias, ook wel email-forward genoemd, wordt gebruikt om mail van een domein door te sturen naar een bestaande mailbox. Deze email-forwards kunnen worden gebruikt als een domein zelf geen mailbox bevat. Deze email-aliassen zijn zelf ook een soort emailadressen, met als enige functie het doorgeven van email. Eventueel kan een email-alias ook geforward worden naar een andere bestaande email-alias.

Het instellen van een email-alias

Let op! De MBOXFW-functie wordt zeer binnenkort uitgeschakeld. Gebruik een alternatief, zoals een E-mail Only hosting, om forwarders in te stellen.

Er kan een nieuw record worden aangemaakt in DNSadmin, met als Record de gewenste emailnaam (de naam voor het @-symbool). Bij het type wordt MBOXFW gekozen. In de content / e-mailadres wordt het gewenste email adres opgegeven voor de forwarding. Dit is het e-mail adres(sen) waar e-mail naar doorgestuurd dient te worden. De TTL (Time To Live) kan het beste onaangepast blijven (de standaardwaarde is 3600 seconden). Hierna kan de forwarding worden ingesteld met de blauwe ‘Record toevoegen’ optie. Voor meer informatie over records aanmaken, zie ook records aanmaken in DNSadmin.

In bovenstaand voorbeeld geldt dat het record met als naam @test.eu (Catch All) ervoor zorgt, dat alle e-mail verzonden naar de domeinnaam, wordt geforward naar info@qdc.nl. (dit geldt voor alle mogelijke e-mail adressen, mits er geen andere voorwaarden zijn ingesteld.) Dit wordt ook wel een Catch-All genoemd, met het ster-symbool * als wildcard of joker. Een dergelijke Catch All forward is ook zeer SPAM gevoelig doordat deze alle e-mail naar niet bestaande e-mail adressen (bijvoorbeeld xyzwefg@qdc.nl) worden doorgestuurd.

Het andere MBOXFW record met als naam informatie@test.eu zorgt ervoor dat alles wat verstuurd wordt naar informatie@test.eu wordt geforward naar support@qdc.nl.

Let op! Email verstuurd aan inkoop@uwdomein.nl wordt in bovenstaand voorbeeld alleen naar inkoop@qdc.nl geforward; de Catch-All komt altijd na de overige ingestelde email-forwardings.

Dubbele MBOXFW-records

Wanneer er meerdere MBOXFW-records worden aangemaakt met hetzelfde record naam, dan zal mail gestuurd aan deze records, doorgestuurd worden naar beide forwarders. Ook hier geldt dat een eventueel ingestelde wildcard dan niet wordt aangeroepen.

Gebruik MBOXFW-records

Onze MBOXFW-records maken gebruik van mailservers, welke zijn ingesteld als forwarding-servers. Deze servers zijn geen eigendom van QDC, maar van een van onze leveranciers. Hier maken meerdere klanten van deze leverancier gebruik van. Het is een gratis dienst, waar wij verder niets aan kunnen instellen of aanpassen.

Het kan voorkomen dat deze service onverhoopt problemen veroorzaakt, zodat het kan gebeuren dat de e-mailberichten niet altijd doorgestuurd worden. Als voorbeeld kan het voorkomen dat een blacklist deze e-mailservers als spam-server ziet, omdat er geen controle wordt uitgeoefend op de doorgestuurde e-mailberichten. Gelukkig werken de meeste blacklists zo, dat forwarding-servers niet geblokkeerd worden (maar de bronservers, waar de ongewenst e-mailberichten in eerste instantie vandaan komen).

Mochten er problemen zijn met het doorsturen van e-mailberichten, dan proberen wij dit altijd zo snel mogelijk met onze leverancier op te lossen. Helaas zijn wij dan wel afhankelijk van onze leverancier. Als alternatief kunnen wij een betaalde dienst (in de vorm van e-mail hosting) aanbieden; hier hebben wij meer invloed op zodat uw e-mailberichten met meer zekerheid doorgestuurd kunnen worden. Neem hiervoor contact op met onze support afdeling (support@qdc.nl).

Dit artikel is geplaatst in DNSadmin en getagged als , , , , . Sla de permalink op als bladwijzer.