De verschillende extensies achter een domeinnaam staan over het algemeen voor het land waar de domeinnaam wordt uitgegeven. Zo is een .NL in Nederland uitgegeven en een .BE in België.
Er zijn ook uitzonderingen, zoals bijvoorbeeld de .NET (oorspronkelijk voor netwerk ISP’s), .COM (commercieel), .ORG (oorspronkelijk voor Non-Profit organisaties) en .INFO (oorspronkelijk voor informatief gebruik). De .EU domeinen zijn uitgegeven voor de Europese Unie.
Gebruik verschillende extensies
Vandaag de dag worden de meeste extensies door elkaar gebruikt en zijn de oorspronkelijke doeleindes van de de extensies niet (echt) meer van belang. Men spreekt ook vaak van TLD’s in plaats van extensies, dit is een afkorting van Top Level Domain.
Voor de werking van de domeinnaam is er geen verschil welke extensie het heeft. Of er nu gebruik gemaakt wordt van bakkers.nl of van bakkers.com, in alle gevallen is de domeinnaam aanwezig op het internet. Beide domeinnamen kunnen dan ook gewoon gebruikt worden – en gevonden worden door potentiële bezoekers.
Veelal gebruiken bezoekers een specifieke extensie als ze op internet op zoek zijn naar iets. Iemand die bijvoorbeeld een bakker in Nederland wil vinden zal eerder www.bakkers.nl intikken dan www.bakkers.com. Als men opzoek is naar de website van een groot bedrijf zoals bijvoorbeeld Siemens of Hyundai, dan zal men eerder www.siemens.com en www.hyundai.com intypen.
Wij raden onze klanten aan om alle (voor hun) relevante extensies te registreren. Op die manier wordt voorkomen dat website, behorende bij de domeinnaam, bezoekers misloopt. Het is namelijk ook mogelijk dat uw concurrent die domeinnaam vastlegt, om uw bezoekers naar zijn eigen website om te leiden. Vandaar spreken wij ook wel van defensief registreren, om ervoor te zorgen dat niet iemand anders uw gewenste domeinnamen registreert.
Nieuwe extensies
De laatste paar jaren zijn er veel verschillende nieuwe extensies bijgekomen, veelal met generieke namen. Zo kunt u nu bijvoorbeeld een .shop of een .green domeinnaam vastleggen. Ook steden en ander soort geografische regio’s hebben ervoor gekozen om extensies uit te geven. Zo heeft de stad Amsterdam de extensie .amsterdam en de deelstaat Beieren de extensie .bayern.
Ook hier adviseren wij domeinnamen vast te leggen, waarvan u vermoed dat deze waardevol kunnen zijn voor uw bedrijfsvoering. Maar ook waarvan u niet wilt, waar andere partijen die domeinnamen vastleggen.