CNAME-records

Een CNAME-record (of Canonical Name record) is een record dat een alias is van een andere (Canonical) hostnaam. Dit kan handig zijn in het geval er meerdere records welke verwijzen naar hetzelfde IP-adres. Dit vereenvoudigd het beheer in het geval van een wijziging van IP-adres, omdat alleen het IP-adres van het betreffende A-record gewijzigd hoeft te worden.

Belangrijk is dat een gekozen CNAME-record niet voor andere records gebruikt mag worden. Zo kan het bestaan van een A-record met de naam ftp botsen met een CNAME-record die ook als naam ftp heeft. Het wordt ook afgeraden een MX-record te verwijzen naar een CNAME-record. Een CNAME-record zou ook niet naar een andere CNAME-record moeten verwijzen.

Een CNAME-record aanmaken in DNSadmin

Klik op Record toevoegen

• Record:
    De naam van het subdomein. Uit het voorbeeld: mail
  • Type:
    Dit dient CNAME te zijn
  • Content:
    Hier wordt de hostnaam ingevuld van de doelserver. Uit het voorbeeld: webmail.outlook.com
  • TTL:
    De Time To Live; deze staat standaard op 3600

Sla het record op met Record toevoegen en het CNAME-record is ingesteld.

Let op!
Het root-record (ofwel de domeinnaam zelf) mag geen CNAME-record zijn. Dit wordt dan ook niet ondersteund in DNSadmin. Het onderstaande voorbeeld mag en kan dus niet worden ingesteld:

test.eu 3600 IN CNAME webmail.outlook.com

Een oplossing hiervoor is om een URL-record aan te maken welke verwijst naar bijvoorbeeld www.uwdomein.nl (welke op zijn beurt wel een CNAME-record kan zijn).

Dit artikel is geplaatst in DNSadmin en getagged als , , . Sla de permalink op als bladwijzer.