Kan ik ook anoniem een domeinnaam registreren?

In principe is dit niet mogelijk*. De houdergegevens van een domeinnaam zijn altijd via de database van de registrerende instantie (de registry) opvraagbaar. Deze gegevens worden opgeslagen in de zogenoemde WHOIS (de Wie Is). Deze gegevens mogen niet gebruikt worden door derden, bijvoorbeeld ten behoeve van reclame.

Voor de meeste Europese registries zijn de persoonsgegevens van natuurlijke personen overigens wel afgeschermd voor de publieke WHOIS (de openbare WHOIS).

* Er zijn enkele domeinen waar het mogelijk is een ID-protect aan te vragen. Met deze bescherming worden de WHOIS gegevens voor publieke databases afgeschermd. Hier zijn echter wel kosten aan verbonden. Wilt u hiervoor in aanmerking komen, stuur dan een email aan support@qdc.nl.

Uitzonderingen

Er zijn domeinnamen waarbij de gegevens niet geheel openbaar zijn. Hieronder staan enkele uitzonderingen, er zijn nog meer uitzonderingen. Bij vragen en voor de meest recente status omtrent het afschermen van de WHOIS gegevens, kunt u contact opnemen met onze support afdeling support@qdc.nl.

Domeinnaamhouder gegevens voor .NL domeinen

Sinds 12 januari 2010 is er een aanpassing gekomen bij de WHOIS gegevens van de SIDN (de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland) voor .NL domeinen. De SIDN heeft een scheiding gemaakt tussen de publieke (openbare) WHOIS database en de besloten WHOIS database. De besloten WHOIS database is alleen bereikbaar voor registrars (de domein-providers).

In de openbare WHOIS van de .NL domeinen kan iedereen wel de juridische houder zien, indien dit geen natuurlijk persoon is. De bijbehorende adresgegevens zijn echter afgeschermd en niet in te zien. Ook worden de telefoon- en persoonsgegevens van de administratieve – en technische contacten afgeschermd, alleen het e-mailadres wordt weergegeven. Deze afgeschermde gegevens zijn niet publiekelijk te achterhalen. Indien een domeinnaamhouder van een .NL domeinnaam een natuurlijk persoon is, dan worden alle gegevens afgeschermd; zelfs de houder wordt dan niet getoond.

Domeinnaamhouder gegevens voor .EU en .BE domeinen

Er geldt ook een uitzondering voor .EU en .BE domeinnamen. Wanneer een .EU of .BE domeinnaam wordt geregistreerd op naam van een natuurlijk persoon, dan wordt alleen het e-mailadres weergegeven in de publieke WHOIS. De houder zelf en de bijbehorende adresgegevens zijn afgeschermd.

In het geval dat er voor een .EU of .BE domeinnaam, een ander rechtspersoon (bijvoorbeeld een onderneming, een stichting, een vereniging etc.) als houder wordt opgegeven, dan worden wel alle adresgegevens weergegeven in de publieke WHOIS. Bovendien wordt dan ook de domeinnaamhouder en de bijbehorende contactpersoon weergegeven.

Domeinnaamhouder gegevens voor .UK domeinen

Ook voor .CO.UK, .ORG.UK en .UK domeinnamen is er een mogelijkheid tot afschermen van persoonsgegevens. Wanneer een .UK domeinnaam wordt geregistreerd op naam van een natuurlijk persoon, dan kunnen op aanvraag de persoonsgegevens afgeschermd worden in de publieke WHOIS. Indien dit gewenst is, kan dat aan QDC doorgegeven worden. Ook voor .UK domeinnamen geldt dat het niet mogelijk is om de adresgegevens af te schermen, indien de domeinnaamhouder geen natuurlijk persoon is.

Andere extensies

Bent u benieuwd hoe het zit met andere extensies? Dan kunt u deze vraag voorleggen aan onze Support Afdeling (support@qdc.nl).

Dit artikel is geplaatst in Domeinen en getagged als , , , , , , , , . Sla de permalink op als bladwijzer.