Wat is een Registry?

Officieel is een Registry een database waarin domeinnamen zijn opgeslagen. Deze databases voorkomen dat een (exact dezelfde) domeinnaam tweemaal wordt geregistreerd. Elke specifieke extensie kent zijn eigen registry. Echter gebruiken wij de term Registry niet voor de database, maar voor de partij welke de database in beheer heeft.

Registry in dagelijks gebruik

Zo wordt de term Registry veelal gebruikt voor de Registry Operator, aangezien elke Registry ook bij een Operator hoort. Wanneer wij spreken over een Registry, bedoelen wij in bijna alle gevallen de bijbehorende Operator. De meeste Registries waar wij veel contact mee hebben zijn: SIDN (voor .nl domeinnamen), DNSbelgium (voor .be domeinnamen), EURid (voor .eu domeinnamen) en DENIC (voor .de domeinnamen). Sommige registries beheren meerdere extensies.

De databases van de Registries zijn publiekelijk in te zien via de WHOIS. Sommige van deze databases dienen benaderd te worden vanaf de website van de Registry Operator. Elke registry heeft eigen regelgeving, voor wat zij publiek willen tonen in de WHOIS, vaak volgen zij ook de geldende wetgeving. Voor meer informatie hierover, zie ook: Wat is de WHOIS?

Dit artikel is geplaatst in Domeinen en getagged als , . Sla de permalink op als bladwijzer.