Uw bestanden / website via FTP uploaden

Indien u bij QDC een webhosting heeft afgenomen en daarvan de web functionaliteit wilt gebruiken, dan kunt u uw bestanden of zelfs een gehele website uploaden naar de server, waarop uw webhosting pakket is geïnstalleerd.

Als u binnen DirectAdmin bent ingelogd, dan ziet u in de URL het volgende staan:
https://web0X.qdc.nl:2222 – waar de X is vervangen door een nummer. Het is belangrijk dat u dit onthoudt, voor het vervolg van de procedure.

Verbinding maken met FTP

FTP staat voor File Transfer Protocol, het protocol wat gebruikt wordt om bestanden van de ene computer naar de andere computer (of server) te verplaatsen. In het geval dat u een webhosting bij QDC heeft afgenomen, dan kunt u dit gebruiken om een verbinding op te stellen tussen uw eigen computer of laptop en de server bij QDC.

Er zijn verschillende programma’s, welke u kunt gebruiken voor FTP. Een populair programma wat door een deel van onze klanten gebruikt wordt, is FileZilla. Deze is kosteloos beschikbaar voor Windows en Mac (al kan een Mac ook een FTP-verbinding opstellen met Finder).

U kunt uw website uploaden via de FTP-server. De hostnaam hiervoor is ftp://uwdomein.nl, indien uw domeinnaam al gekoppeld is aan de hosting.
Note: in sommige programma’s hoeft u niet de voorloop ftp:// op te geven, u kunt de voorloop dan achterwege laten.

Als uw domeinnaam (nog) niet is gekoppeld kunt u ook de hostnaam ftp://web0X.qdc.nl gebruiken. Indien u een beveiligde FTP-verbinding wilt, dan kunt u deze hostname gebruiken: ftpes://web0X.qdc.nl (Controleer wel dat u het ftpes protocol gebruikt).
Note: Het protocol sftp:// en ftps:// wordt niet ondersteund.

Indien uw FTP-programma om een poort vraagt, dan kunt u poort 21 opgeven. Dit geldt voor FTP en FTPES.

Nadat u de hostnaam (servername) heeft opgegeven, dient u nog een gebruikersnaam en wachtwoord op te geven. Deze gegevens zijn hetzelfde als de inloggegevens van het DirectAdmin Controlpanel. Als u bent ingelogd, dan kunnen de bestanden worden geupload. Om de bestanden zichtbaar te maken op het internet, dienen de bestanden te worden geupload in de map /public_html/. Indien u dit niet doet, dan worden die bestanden niet zichtbaar getoond op het internet.
Note: De meeste FTP-programma’s starten niet automatisch in de map /public_html. Controleer dit voor de zekerheid, voordat u bestanden gaat uploaden.

Extra FTP-gebruiker aanmaken

Het is mogelijk om extra FTP-gebruikers aan te maken, binnen DirectAdmin. Wanneer u bent ingelogd in DirectAdmin, dan kunt u kiezen voor FTP Management. Er wordt dan een overzicht getoond van de aanwezige FTP-gebruikers. Indien u geen extra gebruikers heeft aangemaakt, dan wordt alleen de hoofdgebruiker getoond. De hoofdgebruiker is niet te verwijderen en kan ook niet geschorst worden (Suspend).

Om een nieuwe gebruiker aan te maken, kiest u voor Create FTP account. Er wordt een pagina getoond om de nieuwe gebruiker aan te maken.

• FTP Username: in dit veld wordt de nieuwe gebruiker opgegeven. Let erop dat de nieuwe gebruikersnaam ook uit het @ en de domeinnaam bestaat (bijvoorbeeld: nieuweftpgebruiker@uwdomein.nl), dat is anders dan bij de hoofd FTP-gebruiker. Bij de hoofd FTP-gebruiker zit het @ en de domeinnaam niet in de gebruikersnaam.
  • Enter Password: Geef hier een door u gekozen wachtwoord op, of laat DirectAdmin er een genereren met de Random button.
  • Re-Enter Password: Geef hier nogmaals hetzelfde wachtwoord op; tenzij u gebruik maakt van de Random button.
  • De volgende vier opties kunnen gebruikt worden, om eventueel toegang te beperken binnen de aanwezige mappen van de webhosting. De eerste keuze is Domain, waarmee de nieuwe FTP-gebruiker overal bij kan, net zoals de hoofd FTP-gebruiker.
  • De tweede keuze is Ftp, hier kan de nieuwe gebruiker niet bij de bestanden in de public_html map. De nieuwe gebruiker kan alleen bij de map genaamd /public_ftp. Dit kan handig zijn om bestanden te kunnen delen, welke niet zichtbaar hoeven (of mogen) zijn op het internet via uw website. Daarnaast is het ook een beveiliging, dat deze nieuwe gebruiker niets aan de website kan aanpassen.
  • De derde keuze is User. In dit geval wordt er binnen de map /public_html een extra map (indien deze nog niet bestaat) aangemaakt. De mapnaam is dan hetzelfde als de gebruikersnaam voor het @ symbool, welke wordt aangemaakt. Uit het voorbeeld wordt het dan /public_html/nieuweftpgebruiker. Deze gebruiker kan alleen bestanden beheren, welke in die specifieke map staan. Dit kan handig zijn, om een gebruiker zelf een stukje online opslag te geven, zonder dat deze gebruiker bij de website zelf kan.
    Note: Online kan deze gebruiker zijn stukje inzien, op http://www.uwdomein.nl/nieuweftpgebruiker/; tenzij dit op de hoofdwebsite is uitgeschakeld.
    Note 2: Indien deze gebruiker op een later tijdstip wordt verwijderd, dan blijft de map en de inhoud ervan wel bestaan. Deze dienen handmatig verwijderd te worden, door bijvoorbeeld de hoofdgebruiker. Wordt de map verwijderd, maar is de gebruik nog aanwezig; dan kan deze gebruiker geen bestanden meer uploaden.
  • De vierde keuze is Custom, wat in principe hetzelfde werkt als de derde keuze. Het verschil is hier, dat de map handmatig gekozen kan worden. Let er wel op, dat de bestanden dan alleen zichtbaar zijn, als de gekozen map uitkomt in de map /public_html.
    Voorbeeld: kies deze map: /home/hoofdgebruiker/public_html/custommap/. Vervang hoofdgebruiker door de echte hoofdgebruiker van DirectAdmin en vervang custommap door een door u gekozen map.

Sla de nieuwe gebruiker op met de button Create.

In het overzicht van de FTP-gebruikers kunnen de verschillende gebruikers verwijderd worden, door het selectie vakje achter de gebruiker aan te vinken. Kies vervolgens voor de button Delete Selected om de aangevinkte gebruikers te verwijderen.
Op dezelfde manier kan je ook kiezen voor Suspend om een gebruiker te schorsen. Deze kan dan (tijdelijk) niet inloggen, totdat de gebruiker weer wordt vrijgegeven met Unsuspend.

BELANGRIJK:

• Waar in dit artikel gesproken wordt over web0X.qdc.nl, dient u de X te vervangen door de server, waarop uw hosting staat. Dit staat onder andere aangegeven in het e-mailbericht, waarin u uw inloggegevens van DirectAdmin heeft ontvangen. Heeft u deze niet voor handen, dan kunt u proberen naar http://www.uwdomein.nl:2222 te surfen in een browser. De URL in de browser wordt dan automatisch vervangen door https://web0X.qdc.nl:2222/ – waar de X dan uw server(nummer) toont. Komt u er nog niet uit, dan kunt u ons ook benaderen per e-mail (support@qdc.nl), wij geven u dan uw server door.
  • Wanneer in dit artikel gesproken wordt over uwdomein.nl, dan dient u dit in de instellingen te vervangen door uw gekozen domeinnaam.
Dit artikel is geplaatst in Website Algemeen, Website Management en getagged als , , , , , , , , , , , . Sla de permalink op als bladwijzer.