Wat is een nameserver?

Een nameserver is een server welke op het internet gebruikt wordt, om bepaalde websites en domeinnamen te koppelen aan fysieke of virtuele servers.

Werking van een nameserver

Een nameserver vertaald domeinnamen (en de bijbehorende subdomeinen) naar IP-adressen. Wanneer iemand bijvoorbeeld een domeinnaam intypt in zijn webbrowser, dan zal de computer het IP-adres van de website opvragen bij de nameservers van de domeinnaam. Hierdoor kan de locatie van een website achterhaald worden en daarmee zal de website worden weergegeven (als alles correct is ingesteld). Wanneer iemand u een e-mailbericht stuurt, dan vindt er een soortgelijke omzetting plaats. In dat geval wordt niet het IP-adres van de server opgevraagd waarop de website is ondergebracht, maar de server waarop de e-mailafhandeling plaatsvindt.

Als u gebruik maakt van een hosting of zelf een server bezit, dan dienen de gekoppelde domein(en) geconfigureerd te zijn op nameservers. Als dit niet het geval is, dan zal de domeinnaam niet werken op het openbare internet. Bij QDC kunt u altijd gebruik maken van onze nameservers en met DNSadmin kunt u zelfs 24 uur per dag via een webapplicatie uw instellingen van uw domein(en) beheren.

Nameservers bij QDC

QDC werkt met drie verschillende nameservers (één master en twee slaves). De twee slaves dienen als een soort backup, maar ook als een soort load balancer. Mocht er een nameserver uitvallen; of het heel erg druk krijgen, dan worden de andere twee nameservers aangeroepen. Zo bent u bij QDC verzekerd van een stabiele werking van uw domeinnamen. Bovendien zijn de nameservers geografisch gescheiden, zodat uw diensten ook blijven werken bij grotere calamiteiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een storing in de electriciteit of een brand in het netwerk, waar een van de drie nameservers aanwezig is.

De meeste registries verplichten registrars om een domeinnaam (met de forwards) op minimaal twee nameservers te configureren. Bovendien moeten de nameservers worden opgegeven bij de registries; niet elke server kan zomaar fungeren als een nameserver.

Dit artikel is geplaatst in Domeinen en getagged als , , , , , , . Sla de permalink op als bladwijzer.