MX-records

Een MX-record (Mail eXchange-record) is een verwijzing naar een mailserver. Dit type record zorgt ervoor dat een domeinnaam e-mail kan ontvangen en verwerken. Een MX-record bevat een verwijzing naar de hostnaam van een server welke het e-mailverkeer van het domein afhandelt. Er kunnen meerdere MX-records ingesteld worden voor een domeinnaam.

Naast de hostnaam heeft een MX-record ook een waarde voor de prioriteit. Deze prioriteiten worden gebruikt als er meerdere MX-records zijn ingesteld voor het afhandelen van mailverkeer. Hoe lager de prioriteit, hoe eerder een opgegeven hostnaam wordt gebruikt. Bij een gelijke waarde wordt er een willekeurig MX-record benaderd. Prioriteiten worden gebruikt in combinatie met meerdere MX-records op een domein voor bijvoorbeeld back-up servers. Wanneer het MX-record met de laagste prioriteit niet bereikbaar is, zal het eerstvolgende MX-record worden benaderd indien deze aanwezig is.

Een MX-record aanmaken

In DNSadmin kan een MX-record worden aangemaakt. Klik hiervoor op “Record toevoegen“.

• Name:
    Dit veld moet leeg blijven, tenzij u op een subdomein mail wilt kunnen ontvangen.
  • Type:
    Hier komt het type record te staan, in dit geval MX.
  • Priority:
    Hier wordt de prioriteit ingevuld (van 0 tot 65535). Veelal wordt dit in tientallen ingevuld.
  • Content:
    Hier wordt de hostnaam (géén IP-adres) ingevuld van de e-mailserver.
  • TimeToLive:
    De Time To Live; deze staat standaard op 3600.

Klik op Record toevoegen om het MX-record aan te maken.

Wanneer de e-mailserver nog geen hostnaam heeft, dient hier eerst een A-record voor aangemaakt te worden. Bijvoorbeeld het A-record mail.test.eu welke als waarde het IP-adres 91.221.150.245 heeft:

Voor meer informatie over het instellen van DNS-records, zie ook: Records aanmaken in DNSadmin.

Dit artikel is geplaatst in DNSadmin en getagged als , , , . Sla de permalink op als bladwijzer.